Bambufiber

Vårt bambufiber består till 50 procent av bambu, 30% majsstärkelse och 20% melamin. Mindre variationer kan förekomma mellan olika produkter. Bambun, vars miljövinster du kan läsa mer om under materialinformationen ”Bambu”, gör materialet hårt och slitstarkt. För att binda samman materialet används stärkelse  och melamin. Detta ger också produkterna lång livslängd. Pulvret gjuts sedan till önskad form under högt tryck.

Alla våra produkter som är avsedda att användas med livsmedel har klarat LFGB matsäkerhetstest liksom diskmaskintest 70 grader och storköksdisk 90 grader. Materialet lämpar sig dock inte för mikrovågsugn.

Vi har även genomfört SGS tester för att säkerställt att produkterna inte innehåller eller läcker något bisfenol, ftalater eller tungmetaller.

Bambu

Bambu är ett av de mest användbara växttyper som står mänskligheten till buds med en mängd olika användningsområden. Bambun kallas för naturens eget stål pga dess hårdhet. Trots det kan man även göra de mjukaste kläder av bambufiber. Nu har vi även tagit nästa steg med ett bambufiber som kan gjutas till vilka former vi vill och kan därmed ersätta många plastprodukter.

Att använda bambu som material har så klart stora miljöfördelar jämfört med den oljebaserade plasten men även jämfört med många andra grödor. Bambun som är ett gräs växer fort och kan skördas vart femte år. Genom sitt rotsystem säkerställer den sin egen återväxt och under sin tillväxtperiod behövs det inga gifter och ingen gödsling. Bambun är dessutom en av de mest effektiva växterna på att samla in och omvandla växthusgaser. Detta sammantaget gör bambun till en av de mest hållbara resurser vi har. Vissa av våra produkter tillverkas därför helt i bambu förutom vårt biofibrer som består av en blandning av bambu och andra växtmaterial.

PLA

PLA står för Poly Lactic Acid (mjölksyra) och tas fram av olika växtmaterial som majs, sockerrör, sockerbetor, kassava, vete och även andra restprodukter från jordbruket kan användas. Materialet består därmed av 100% naturliga ämnen och har alltså inga gifter och är ett bra miljöval som ersättning till den oljebaserade plasten. Utseendemässigt är det dock svårt att skilja på PLA-produkter och vanliga plastprodukter och materialet kallas därför ibland för PLA-plast.

Våra PLA-produkter tål diskmaskin och mikrovågsugn och är temperaturbeständiga från -20 till 120 grader celcius. Materialet har även testats och godkännts av matsäkerhetstester som FDA och KH.

Materialet är 100% nedbrytbart och i en vanlig hemmakompost med 40 grader kan produkterna brytas ner på ca 120 dagar.

En möjlig nackdel med PLA jämfört med vårt bambufiber är att den så långt tillverkas av grödor som även går att äta. En stor produktion av PLA skulle kunna öka priset på dessa matvaror. Så långt är det dock svårt att se detta samband och det pågår tester att tillverka PLA av grödor som inte går att äta av människor.